Als zorgverlener in de geboortezorg ben je gewend om te werken onder invloed van adrenaline.
Dat maakt je scherp en alert op de momenten dat dat nodig is. Als het goed is, zakt het adrenalinepeil weer als alles “veilig” is en het niet meer nodig is om de ander of jezelf te beschermen in bepaalde situaties. En volgt ook de dopaminekick, de beloning, iedereen blij! Daarna ga je weer over tot de orde van de dag.
Zo ging dat bij mij ook jarenlang helemaal prima in mijn werk als verloskundige in eerste, tweede en derde lijn. Scherp en alert indien nodig en vol vertrouwen in mijn “verloskunst”. Tot zich een nare gebeurtenis voordeed die mij op mijn grondvesten deed schudden. Ik sprak over de gebeurtenis met collega’s en duwde verder als wat ik voelde, schuld, schaamte, verdriet, ver weg in een doos op zolder samen met alle gedachtes over mijzelf erbij. Opgeruimd staat netjes! Dacht ik. Die doos werd echter een soort kruitvat en op momenten dat de adrenaline door mijnlijf stroomde, wat best vaak gebeurd als verloskundige, voelde ik angst, bang om een verkeerde beslissing te nemen, om weer de schaamte, schuld, verdriet etc en vooral de niet-goed-genoeg-gedachte te komen. Ik bracht mijzelf onder een soort hoogspanning met als gevolg dat ik een half jaar na de gebeurtenis, bij een reanimatietraining volledig blokkeerde. Freeze! En nam een besluit, ik stop met dit prachtige werk of ik ga aan de slag met het volle kruitvat.
Twee EMDR sessies verder was het kruitvat leeg, ik kon naar de gebeurtenis kijken zonder het overweldigende verdriet, de schuld en de schaamte te voelen. Ik had gedaan wat ik kon en ik kan de verantwoordelijkheid aan! Wat een verschil. Ik voelde de rust in mijn lijf terug komen, zonder de hoogspanning. En vanwaaruit ook weer vertrouwen en veiligheid bij mijzelf ervaren.
Na deze gebeurtenis heb ik mij bekwaamd in het toepassen van EMDR bij vrouwen met angst en trauma rondom zwangerschap en bevalling, sinds 2017 in mijn eigen praktijk. Als zorgverlener heb ik gemerkt dat er heel veel medezorgverleners zijn die rondlopen met PTSS of PTSS-achtige klachten. Die vanuit angst beslissingen nemen en daardoor niet de zorg bieden die ze het liefst zouden willen geven, vanuit vertrouwen in jezelf, je client en je team. Dus wil je af van angst, schuld, schaamte en allerlei andere niet helpende gevoelens en gedachten, of wil je na een spannende gebeurtenis gewoon praten met een onafhankelijke, ervaren medemens, neem dan laagdrempelig contact op om samen te kijken hoe ik van betekenis kan zijn voor jou.
Sinds 2025 bied ik intervisietrajecten aan. Met een groep van 6-8 zorgverleners bespreken we zelf ingebrachte casuïstiek op een gestructureerde manier of we volgen naar aanleiding van de casuïstiek een ITVcyclus (intercollegiale toetsing verloskundigen). Bij casuïstiekbesprekingen wordt de deskundigheid van de deelnemers vergroot en je eigen handelen wordt verbeterd. Het geeft inzicht zonder te oordelen. Bij ITV wordt het eigen handelen vergeleken met objectiveerbare gegevens en worden beargumenteerde afspraken gemaakt over toekomstig handelen.
Ik faciliteer de bijeenkomsten en regel de lokatie en accreditering bij de KNOV
Ik richt mij op de verloskundigen die 5 jaar of korter zijn afgestudeerd. In welke hoedanigheid je werkt, maakt niet uit.
Een traject van 6 bijeenkomsten van 2 uur kost € 400.
Je kunt zelf een groep samenstellen of aansluiten bij door mij te vormen groepen. Hierover volgt nog verdere informatie.
Cliënten hebben geen verwijsbrief nodig en ik werk zonder wachtlijst dus over het algemeen kunnen ze vlot terecht. Helaas wordt coaching niet vergoed door de verzekeraar. Meer informatie hierover vind je op de pagina Info en contact. Neem bij twijfel even contact met mij op via de mail of telefonisch om te overleggen.
Sinds 2017 heb ik honderden vrouwen verder kunnen helpen in het omgaan met hun angsten en verwerken van allerlei ongemakkelijke gevoelens zoals schuld, schaamte, boosheid en verdriet. Door het onderkennen van deze gevoelens en de gedachtes die eronder liggen, komt er ruimte voor tevredenheid, blijdschap, rust en vertrouwen. Het is prachtig om te zien wat er gebeurd als de kwartjes vallen en de last van de schouders gaat. Bijna iedereen voelt zich opgelucht en lichter. Met 1 of 2 sessies kunnen de meeste mensen weer verder. Vooral de post partum sessies, binnen 6 weken post partum, zijn enorm effectief ter preventie van PTSS (zie richtlijn voorkomen PTSS).
Ik zou ervoor willen pleiten om met name deze interventie als zorgverlener vaker actief onder de aandacht te brengen van cliënten en hun partner. Mijn lange ervaring als verloskundige (in eerste, tweede en derde lijn) gecombineerd met coachvaardigheden, lichaamswerk en evt EMDR, ervaren de meeste cliënten als een gouden combinatie. Het werkt echt!
Als je cliënten in het kraambed of bij de nacontrole spreekt met heftige emoties rond de bevalling, negatief terugkijken, herbelevingen hebben, vermijden om over de bevalling te praten, enorm veel lichamelijke spanning ervaren, wijs ze dan op de optie om contact met mij of een andere daarin gespecialiseerde coach op te nemen. Goed voor de moeder en dus ook voor het kind en de band met de partner.